Welkom thuis

Wanneer ik de krant lees of het journaal kijk, krijg ik vaak het idee dat de wereld naar de haaien gaat. De democratie in Amerika die tot een einde lijkt te komen, de agressieve opstelling van Rusland tegenover aangrenzende landen, de wereldwijde klimaatcrisis natuurlijk, onze harde houding naar vluchtelingen… Ik word er niet blij van. Sterker nog, het grijpt me aan. Ik word er boos en verdrietig van, en als ik niet uitkijk maakt het me cynisch.

Bij je ‘nee’ blijven

Stel, je hebt binnenkort twee weken kerstvakantie en je zus vraagt jou om dan op haar hond te passen. Zij gaat met haar man twee weken naar een resort in Egypte en ze kunnen de hond nergens anders kwijt, zegt ze. Jij hebt nog geen plannen gemaakt voor je vakantie, maar je wilt je niet vastleggen en eigenlijk heb je er sowieso geen zin in. Wat zeg je dan? Als je – net als ik – de neiging hebt om ja te zeggen zodat de ander je aardig blijft vinden, doe je jezelf tekort. Maar je…

Liefde is…

Liefde is het vreugdevol ervaren van wat is. Dat zegt de man in het YouTube-filmpje dat een vriendin me doorstuurde. Ik moest even kauwen op die definitie van liefde. Liefde is toch voorbestemd voor één bijzondere persoon (vaak ‘de ware’ genoemd) en enkele vrienden en familieleden? Deze betekenis van het woord ‘liefde’ is radicaal anders. ‘Het vreugdevol ervaren van wat is’… Of het nou om een woede-aanval, een surpriseparty, het verlies van een dierbare of een faillissement gaat. Om álles wat zich voordoet vreugdevol te ervaren, wat een opgave! Of misschien niet? Is het mijn natuurlijke…

Lessen van Pema Chödrön

De Amerikaanse zenleraar Pema Chödrön is al 85 en ‘still going strong’. Ze schreef het prachtige boekje Alles hier is welkom. Dat was ook ongeveer de titel van mijn vorige blog. Haar zienswijze op het omgaan met problemen komt namelijk sterk overeen met de mijne. Deze keer noem ik daarom twee voorbeelden van non-duaal coachen die ik van haar heb overgenomen. Daar kun je je voordeel mee doen zodra zich een onprettige gedachte of dito gevoel bij jou aandient.

Alles is welkom

Als non-duaal coach ga ik uit van het principe dat alle gevoelens welkom zijn. Daarom zal ik niet gauw doen wat de cliënt in eerste instantie denkt dat nodig is. Die komt gewoonlijk tijdens de eerste sessie binnen met een probleem waar hij of zij vanaf wil. Ik zal hem of haar liefdevol en stap-voor-stap uitnodigen het probleem juist te omarmen en de bijkomende gevoelens helemaal te doorvoelen. Door niets van zichzelf nog langer af te wijzen, verandert de cliënt het probleem in ‘iets wat er gewoon is’ en ontstaat de heelwording die hij of zij…

Voorkeur en afkeer

De meeste – zoniet alle – mensen hebben een voorkeur voor prettige dingen en een afkeer van onprettige dingen. Tot zover geen probleem. Maar we slaan er nogal eens in door. Zolang we ons tevreden voelen vinden we het goed, maar o wee wanneer we ons niet zo tevreden voelen. Dan hebben we het idee dat er iets niet klopt en dat het zo gauw mogelijk anders moet. Dit herken je waarschijnlijk wel. Hoe dit komt, heb ik geschreven in eerdere blogs. Lees er bijvoorbeeld maar Unfuck yourself uit 2019 op na. Hier wil ik me…

Voorbij hoop en vrees

Veel mensen leven tussen hoop en vrees. Hun gedachten gaan dan over: ‘Als dít maar wel gebeurt en als dát maar niet gebeurt, want ánders…’ Bij dat ‘anders’ vullen ze dan een gevoel in dat ze niet willen voelen. Zo hoopte ik als tiener dat mijn ouders niet uit elkaar zouden gaan, want anders zou ik me verscheurd voelen. Uiteindelijk bleek hun scheiding een zegen voor me te zijn.

Leef je liever in je fantasie of in de werkelijkheid?

Er bestaat niets anders dan de beleving van dit moment door jou. Jouw werkelijkheid. Al het andere is fantasie, een gedachte, een verhaal. Die bedenksels worden óók door jou waargenomen. Hoe meer je aandacht gaat naar jouw verhalen om je directe beleving heen, hoe minder intiem je je verbonden voelt met de beleving, met deze werkelijkheid. Je aandacht gaat dan naar goed- of afkeuring van wat je beleeft, naar de betekenis die je geeft aan wat je ervaart, naar vergelijkingen met eerdere ervaringen, in plaats van naar de pure beleving zelf. Je zou kunnen zeggen: hoe…

Alles mag er zijn

Hoe licht is het leven als alles er mag zijn! En de enige die daarover gaat ben jij. Jij besluit of je hoofdpijn er mag zijn of niet, of die bumperklever op de snelweg er mag zijn of niet, of de schimmel op je gisteren gekochte aardbeien er mag zijn of niet. Zodra je vindt dat iets er niet mag zijn, is het gedaan met de innerlijke rust en voel je je boos of geïrriteerd. En dat mag er ook zijn. Behalve van jou misschien, en dan zit je helemáál in de shit. Er gebeuren dingen,…

Ik ‘be-leef’ de wereld

Hier zit ik, in mijn vertrouwde huiskamer. Ik kijk naar de witte tulpen op het tafeltje. Naar de leren stoel die nodig moet worden ingevet. Ik kijk door het raam en zie de wolken, de kantoorgebouwen en verderop de Lange Jan. Deze wereld is zo vanzelfsprekend dat ik haar meestal voor lief neem. En opeens word ik overweldigd door het genadevolle besef dat dit hele bestaan – van mijzelf en van de wereld – een ongelooflijk wonder is.