Voorkeur en afkeer

De meeste – zoniet alle – mensen hebben een voorkeur voor prettige dingen en een afkeer van onprettige dingen. Tot zover geen probleem. Maar we slaan er nogal eens in door. Zolang we ons tevreden voelen vinden we het goed, maar o wee wanneer we ons niet zo tevreden voelen. Dan hebben we het idee dat er iets niet klopt en dat het zo gauw mogelijk anders moet. Dit herken je waarschijnlijk wel. Hoe dit komt, heb ik geschreven in eerdere blogs. Lees er bijvoorbeeld maar Unfuck yourself uit 2019 op na. Hier wil ik me…

Voorbij hoop en vrees

Veel mensen leven tussen hoop en vrees. Hun gedachten gaan dan over: ‘Als dít maar wel gebeurt en als dát maar niet gebeurt, want ánders…’ Bij dat ‘anders’ vullen ze dan een gevoel in dat ze niet willen voelen. Zo hoopte ik als tiener dat mijn ouders niet uit elkaar zouden gaan, want anders zou ik me verscheurd voelen. Uiteindelijk bleek hun scheiding een zegen voor me te zijn.

Leef je liever in je fantasie of in de werkelijkheid?

Er bestaat niets anders dan de beleving van dit moment door jou. Jouw werkelijkheid. Al het andere is fantasie, een gedachte, een verhaal. Die bedenksels worden óók door jou waargenomen. Hoe meer je aandacht gaat naar jouw verhalen om je directe beleving heen, hoe minder intiem je je verbonden voelt met de beleving, met deze werkelijkheid. Je aandacht gaat dan naar goed- of afkeuring van wat je beleeft, naar de betekenis die je geeft aan wat je ervaart, naar vergelijkingen met eerdere ervaringen, in plaats van naar de pure beleving zelf. Je zou kunnen zeggen: hoe…

Alles mag er zijn

Hoe licht is het leven als alles er mag zijn! En de enige die daarover gaat ben jij. Jij besluit of je hoofdpijn er mag zijn of niet, of die bumperklever op de snelweg er mag zijn of niet, of de schimmel op je gisteren gekochte aardbeien er mag zijn of niet. Zodra je vindt dat iets er niet mag zijn, is het gedaan met de innerlijke rust en voel je je boos of geïrriteerd. En dat mag er ook zijn. Behalve van jou misschien, en dan zit je helemáál in de shit. Er gebeuren dingen,…

Ik ‘be-leef’ de wereld

Hier zit ik, in mijn vertrouwde huiskamer. Ik kijk naar de witte tulpen op het tafeltje. Naar de leren stoel die nodig moet worden ingevet. Ik kijk door het raam en zie de wolken, de kantoorgebouwen en verderop de Lange Jan. Deze wereld is zo vanzelfsprekend dat ik haar meestal voor lief neem. En opeens word ik overweldigd door het genadevolle besef dat dit hele bestaan – van mijzelf en van de wereld – een ongelooflijk wonder is.

Het eerste-persoonsperspectief

Als je het ‘ik’ echt zoekt, verdwijnt het.Ramana Maharshi De westerse wetenschap zoekt al jaren naar wat bewustzijn precies is, maar komt er niet uit. Dat komt omdat wetenschappers alleen uitgaan van dingen die objectief bestaan, dus van waarneembare objecten. Met als onderliggende gedachte: wat je niet kunt waarnemen, bestaat niet echt. Maar daarbij zien ze bewustzijn – het waarnemen zélf – volkomen over het hoofd. Bewustzijn is geen object dat kan worden waargenomen, maar dat waarin alle objecten worden waargenomen. Wetenschappers proberen via metingen het bewustzijn in de hersenen aan te tonen, maar dat is…

Hoe haal je het in je hoofd?

In het vroege voorjaar van 1978 gaf mijn vader zijn ouderwetse Underwood aan mij, nadat hij voor zichzelf een elektrische typemachine had aangeschaft. Op mijn zolderkamer had ik het pikzwarte bakbeest pontificaal op het bureautje gezet. Ik was er blij mee en typte mijn schoolwerkstukken tot mijn vingertoppen paars werden. Maar na verloop van tijd begon de opvallende saaiheid van het loodzware stuk gietijzer me te vervelen. In de kelder ontdekte ik een nog halfvol blik oranje muurverf. Die was overgebleven na de schilderbeurt waarmee mijn jongste broer – in combinatie met paars en bruin –…

Jij bent God

Een paar eeuwen geleden was dit een levensgevaarlijke uitspraak, maar dat maakt het niet minder waar: jij bent God. ‘Ook ik, met mijn alledaagse leventje, mijn koppige ongeduld en mijn te dikke buik?’ denk je nu misschien. Ja, ook jij. Jouw bestaan en dat van de wereld ben je als iets alledaags gaan zien, maar het is niets minder dan een goddelijk mysterie. Wat is de wereld eigenlijk? Deze plek waar je rondwandelt en je zo vertrouwd mee voelt, is dat iets solides, iets dat los van je waarneming bestaat? Je denkt de werkelijkheid te kennen…

Wat nu?

In januari beleefden we de 21ste seconde van de 21ste minuut van het 21ste uur van de 21ste dag van het 21ste jaar van de 21ste eeuw. Een ultrakort non-event dat volop werd gedeeld via Whatsapp. Misschien is het ook jou niet ontgaan. Ik las het achteraf pas, anders had ik vast op mijn klok zitten turen om op het moment suprême te roepen: ‘Ja! Nu!’

Het monster in de kelder

Wanneer we ons niet fijn voelen, bijvoorbeeld omdat we bang zijn dat er iets gaat gebeuren wat we niet willen, voelen we dat in ons lichaam. We ervaren dan een zeurende buikpijn, of een knellende brok in onze keel, of steken in ons hartgebied. Dat noem ik ‘psychologische pijn’, omdat die pijn vaak gepaard gaat met een gedachte of een reeks gedachten. Meestal herhalen die gedachten zich, alsof we in kringetjes ronddraaien die niet te stoppen zijn. Het zijn vaak bekende gedachten, bekende verhalen die we onszelf vertellen. Verhalen die we als kind al kenden. Als…