Jij bent God

Een paar eeuwen geleden was dit een levensgevaarlijke uitspraak, maar dat maakt het niet minder waar: jij bent God. ‘Ook ik, met mijn alledaagse leventje, mijn koppige ongeduld en mijn te dikke buik?’ denk je nu misschien. Ja, ook jij. Jouw bestaan en dat van de wereld ben je als iets alledaags gaan zien, maar het is niets minder dan een goddelijk mysterie. Wat is de wereld eigenlijk? Deze plek waar je rondwandelt en je zo vertrouwd mee voelt, is dat iets solides, iets dat los van je waarneming bestaat? Je denkt de werkelijkheid te kennen…

Wat nu?

In januari beleefden we de 21ste seconde van de 21ste minuut van het 21ste uur van de 21ste dag van het 21ste jaar van de 21ste eeuw. Een ultrakort non-event dat volop werd gedeeld via Whatsapp. Misschien is het ook jou niet ontgaan. Ik las het achteraf pas, anders had ik vast op mijn klok zitten turen om op het moment suprême te roepen: ‘Ja! Nu!’

Het monster in de kelder

Wanneer we ons niet fijn voelen, bijvoorbeeld omdat we bang zijn dat er iets gaat gebeuren wat we niet willen, voelen we dat in ons lichaam. We ervaren dan een zeurende buikpijn, of een knellende brok in onze keel, of steken in ons hartgebied. Dat noem ik ‘psychologische pijn’, omdat die pijn vaak gepaard gaat met een gedachte of een reeks gedachten. Meestal herhalen die gedachten zich, alsof we in kringetjes ronddraaien die niet te stoppen zijn. Het zijn vaak bekende gedachten, bekende verhalen die we onszelf vertellen. Verhalen die we als kind al kenden. Als…

Wetenschapper of wonderschepper?

Hoe zou het zijn als we alles zouden weten? Wetenschappers zijn er al jaren van overtuigd dat dat kan. Dat ze ooit alle verschijnselen kunnen begrijpen en verklaren. Het vinden van ‘de theorie van alles’ is zelfs de heilige graal voor de wetenschap. Maar stel nou eens dat dat écht lukt. We weten dan precies hoe het allemaal zit, er zijn geen raadsels meer, in feite is er niets meer te ontdekken en is het alleen nog zaak dat die theorie wordt opgeschreven en opgeslagen op een – hele grote – server.

Het grootste wonder ben jij

Tijdens zo’n lockdown heb je nog eens tijd om wat te lezen. Ik lees van alles en zo ontdek ik van alles. Een paar voorbeelden: Sterrenkundigen schatten dat er in het heelal zo’n honderd miljard sterrenstelsels voorkomen, waarvan onze eigen Melkweg er een is. Ze vermoeden dat een gemiddeld sterrenstelsel honderd miljard sterren bevat. In het heelal zijn er dus honderd miljard keer honderd miljard sterren. Dat is tien triljard – een één met twintig nullen. Als je alle zandkorrels op aarde zou tellen, kom je waarschijnlijk uit op zo’n honderd triljoen – een één met…

Aanwezige afwezigheid

Mijn dierbare vriend F schreef: ‘Hoe prachtig de zintuigen zijn, ervaar je pas als er een zintuig uitvalt of verdwijnt. Wanneer alle zintuigen wegvallen, realiseer je je dat ook de áfwezigheid van elke zintuiglijke indruk wordt waargenomen.’ Ik wens niemand toe opeens doof of blind te worden, maar een dergelijke situatie zou wel behulpzaam zijn om in één keer te zien wat je bent: het waarnemen zélf. En niet de inhoud van het waarnemen. De inhoud van je waarneming wisselt immers per seconde, maar jij bent altijd jij. Tot de inhoud van je waarneming behoort alles…

Spanning voelen

Vorige week voelde ik me gespannen. Mijn schouders deden pijn. Dat gevoel herkende ik van vroeger, wanneer ik iets moest gaan doen waar ik erg tegenop zag. Mijn neiging was nu om te gaan zoeken naar de oorzaak van de spanning. Ik kon wel wat vinden: die middag zou ik een sessie hebben met een cliënt die per mail had aangekondigd dat dit de laatste keer zou zijn: na vijf sessies wilde hij stoppen. De spanning in mijn lijf had te maken met het idee dat ik geen goede coach voor hem was geweest en dat…

Kwaliteit is aandacht

Gisteren was ik bezig met een administratieve taak waar ik geen zin in had. Het viel me opeens op dat ik verveeld achter mijn computer stond (niet zát, want ik heb een sta-bureau), en er al meer dan een uur naar verlangde om dit af te ronden en iets leukers te doen. (Misschien ervaar jij net zoiets terwijl je deze tekst haastig leest. Lees dan vooral even door, het duurt niet lang.) Ik besefte dat dit een regelrechte uitnodiging was. Een uitnodiging om helemaal aanwezig te zijn bij wat ik nú deed. Ik haalde diep adem…

Achteraf

Mijn goede vriend Bor van Geenen schrijft vrijwel dagelijks een poëtische tekst op zijn blog www.openbaargeheim.nl. Dit vers vind ik zo mooi en zo raak, dat ik hem hier graag plaats. Met toestemming van Bor, uiteraard. Achteraf Mensen hebben het geniale vermogenom niet te accepteren wat er op dit moment is.Wat er geniaal aan is, is dat met dit ‘achterafoordeel’oprecht niet gezien wordt wat er hier beschikbaar is,laat staan wat er allemaal mogelijk is.Dat is knap, hele werelden worden ontkend, weggevaagd,zeeën van mogelijkheden worden drooggelegd.Je bent in het verkeerde land geboren,op de verkeerde planeet, bij de…

De ramp is al gebeurd

Mijn cliënt is bang dat ze haar baan kwijtraakt, want haar baas was ontevreden geweest. Snikkend zegt ze: ‘Als ik mijn baan verlies, kan ik de huur niet meer betalen. En mijn vriend wil me dan waarschijnlijk ook niet meer, want die is heel statusgevoelig. En dan heb ik dus geen werk, geen huis én geen partner meer. Kortom, er staat me een ramp te wachten!’ Tevergeefs probeert ze oplossingen te bedenken om de ramp te voorkomen. Intussen doen haar kaken en schouders pijn van de spanning en heeft ze al een paar nachten niet geslapen.…