Liefde is…

Liefde is het vreugdevol ervaren van wat is. Dat zegt de man in het YouTube-filmpje dat een vriendin me doorstuurde. Ik moest even kauwen op die definitie van liefde. Liefde is toch voorbestemd voor één bijzondere persoon (vaak ‘de ware’ genoemd) en enkele vrienden en familieleden? Deze betekenis van het woord ‘liefde’ is radicaal anders. ‘Het vreugdevol ervaren van wat is’… Of het nou om een woede-aanval, een surpriseparty, het verlies van een dierbare of een faillissement gaat. Om álles wat zich voordoet vreugdevol te ervaren, wat een opgave! Of misschien niet? Is het mijn natuurlijke staat die sowieso al ‘ja’ zegt tegen alles? En is het alleen mijn denkgeest die tegensputtert?

De man in kwestie heet Diederik Wolsak. Hij is gegrepen door het boek Een Cursus in Wonderen en baseert zijn levenspad daarop. Onder andere door het geven van lezingen en interviews, die op YouTube te zien zijn. Hij zegt: “Op het moment dat je merkt dat je niet geniet, geloof je een ego-gedachte. Vraag je dan af: Wat geloof ik nu over mij?”

Vaak geloven we onze gedachten, onze verhalen. Wolsaks advies is om je gedachten en je gevoelens niet serieus te nemen. Je hoeft ze alleen te ervaren, dat is alles. Ga er vooral niet mee aan de haal met nog meer gedachten, die nog meer gevoelens oproepen. Want je verzandt in een vals zelf- en wereldbeeld en de werkelijkheid ontgaat je.

Om te kunnen zien dat dit waar is, moet je je rotsvaste geloof in je ego met een flinke korrel zout gaan nemen. En uiteindelijk opgeven. Dat is niet niks, we zijn gewend om ons juist in die illusie vast te bijten. Want oei, ‘mij’ mag niets overkomen! Om te overleven proberen we ons leven onder controle te houden, wat veel stress oplevert. Terwijl de ontspanning groot is als je ontdekt dat je niet ‘iemand’ hoeft te zijn en dat je gewoon ja kunt zeggen tegen alles wat zich aan jou voordoet. En laat dát nou liefde zijn. Heerlijk, liefde voor alles in plaats van voor het ene wel en het andere niet… Dus ook liefde voor je boosheid omdat er iets gebeurt wat je niet wilt of voor je verdriet als je iemand verliest. Je ervaart dan gewoon je boosheid of je verdriet, zonder weerstand. Je kunt het bijvoorbeeld met deze tekst oneens zijn en geïrriteerd raken door deze woorden. Ervaar die irritatie dan, er is geen probleem! Problemen komen voort uit weerstand, weerstand komt voort uit je meningen en oordelen, en je meningen en oordelen zijn gedachten die je niet serieus hoeft te nemen. Dat vind ik heerlijk nieuws. Het opent meteen mijn hart, dat vreugdevol ‘ja’ zegt. Tegen alles.

Geef een reactie