Lessen van Pema Chödrön

De Amerikaanse zenleraar Pema Chödrön is al 85 en ‘still going strong’. Ze schreef het prachtige boekje Alles hier is welkom. Dat was ook ongeveer de titel van mijn vorige blog. Haar zienswijze op het omgaan met problemen komt namelijk sterk overeen met de mijne. Deze keer noem ik daarom twee voorbeelden van non-duaal coachen die ik van haar heb overgenomen. Daar kun je je voordeel mee doen zodra zich een onprettige gedachte of dito gevoel bij jou aandient.

Negatieve gedachten

Cliënt: Ik heb vaak zulke negatieve gedachten over mezelf, en over de toestand waarin de wereld verkeert.

Coach: Kijk eens of je een tijdlang alles wat je waardeert voor jezelf kunt benoemen. De smaak van je ontbijt, de schaduw van een boom, de vriendelijke blik in iemands ogen, iemands hartelijke stem, de geur van een bloem, de muziek die door de radio klinkt… Steeds zeg je in stilte: ‘Wat is dit mooi!’ Je zult zien dat het gevoel in je hart op den duur zachter wordt. Mogelijk zul je nog steeds over dingen die je afkeurt zeggen: ‘Wat is dit lelijk’ of ‘Wat is dit slecht’, maar zo breng je er in ieder geval meer balans in.

Een naar gevoel

Cliënt: Ik heb vaak een heel donker gevoel over me, waar ik graag vanaf wil.

Coach: In plaats van er vanaf te willen – je hebt al gemerkt dat dat niet lukt – kun je er juist naartoe gaan. Laat het gevoel sterker worden, richt je volledige aandacht erop, overdrijf het zelfs een beetje. Op een gegeven moment wordt het zo zwaar en solide dat het lijkt of je het vast kunt pakken. Doe dat dan, en kijk er even naar. Dan laat je het los. Je laat het gevoel weg zweven waarheen het wil en je volgt het. Je ziet het steeds kleiner worden en uiteindelijk uit elkaar spatten. Zo schep je afstand tot je gevoel, en kun je het in perspectief zien. Je gaat zien dat jij de ruimte bent waarin dat gevoel plaatsvond, net als alle andere gevoelens, gedachten en gewaarwordingen.

One Comment

Geef een reactie