• Home
  • Coaching voorbij mindfulness

Coaching voorbij mindfulness

 

Mindfulness is een prachtige methode die ons helpt om ons bewust te worden van onze zintuiglijke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder dat we daar onmiddellijk op reageren. Mindfulness kalmeert de denkgeest, en helpt ons om minder te oordelen en te piekeren, ons beter te concentreren en met meer compassie te reageren op anderen. Zo ontstaat op den duur een meer geïntegreerde persoonlijkheid.

Een meer geïntegreerde persoonlijkheid is fijn, maar houdt de illusie overeind dat we die persoonlijkheid zijn. Daar blijft dus iets wringen. Veel beoefenaars van mindfulness beginnen dan ook terecht te vermoeden dat er meer is. Want uiteindelijk gaat het niet om het ontspannen van het denken, maar om inzicht in wie we werkelijk zijn. Mindfulness is een goede eerste stap. Maar het is van belang dat we ook de tweede – en meteen laatste – stap zetten: die naar ons wezenlijke zelf. Die stap is er niet een naar buiten, maar leidt ons juist tot dichter bij onszelf dan we voor mogelijk hielden. Het is de stap naar het zien dat we niet-iemand én alles zijn. Tegelijk.

Ik gebruik mindful meditaties als middel om jou te helpen bij het ervaren dat je ruimer bent dan je dacht. Wanneer die ruimte eenmaal vertrouwd begint aan te voelen voor je, zetten we de volgende stap. Die zal steeds opnieuw moeten worden gezet en zich steeds verdiepen, want onze gewoontepatronen leiden ons al snel weer weg van ons ware thuis. De verleidingen van de wereld lokken immers. Maar we gaan steeds helderder zien dat die wereld buiten ons een illusie is die ons lijden in stand houdt. Op den duur willen we alleen nog de waarheid, en blijven we Thuis. Thuis in de onbegrensde ruimte die we zijn. Dat geeft ons echt de rust die we met mindfulness zochten.


→ Wil je weten of deze vorm van coaching iets voor jou is? Lees dan hier verder: Voor wie?