Ik organiseer gratis stiltewandelingen langs het water rondom de Amersfoortse binnenstad. Want het is heerlijk om bewust (mindful) te lopen, in een rustig tempo. Het feit dat we samen wandelen, maar tijdens het wandelen niet met elkaar praten, kan enorm helpen om uit het onophoudelijke geratel van het denken te komen. Zo kunnen we ons goed afstemmen op ons lichaam en onze ademhaling. We onderbreken de dagelijkse routine voor een uurtje, wat een kalmerend effect kan hebben op onze hele dag. De wandeling duurt drie kwartier tot één uur. Tijdens het lopen hebben we onze telefoontjes uit.
Voorafgaand aan de wandeling kun je kiezen voor een mindful thema dat de concentratie extra kan verdiepen. Daarover geef ik vlak voor de wandeling een korte mondelinge instructie. Afhankelijk van het gekozen thema geef ik tijdens de wandeling enkele mindful opdrachten die de ervaring kunnen intensiveren.
We verzamelen op de brug van de Koppelpoort, en lopen dan in de richting van de klok langs het water tot even voorbij de Monnikendam waterpoort. Vanaf daar lopen we de stad in om ergens wat te drinken en – als daar behoefte aan is – onze ervaringen uit te wisselen. Daar eindigt de wandelmeditatie.
Aan jou de keuze voor een goed moment om te wandelen. Als je een andere plek in gedachte hebt voor de wandeling, laat het me weten. En als je de wandeling liever in stilte beëindigt zonder ergens wat te drinken, kan dat ook. Ik sta open voor suggesties.
Als je juist graag wél wilt praten, maken we er een coachingsessie van. Die wandeling duurt dan één à anderhalf uur. Daarvoor reken ik het tarief dat je vindt onder de tab Tarieven. Ook in dat geval is de eerste (intake-)sessie gratis.
Lijkt het je fijn om samen met mij zo’n wandeling te maken? Bel of mail me dan via 06 – 28 50 51 59 of contact@hanvaneijkcoaching.nl. Of vul je gegevens hier op de website in onder het menu Contact. Geef in ieder geval je naam door, en een telefoonnummer waarop ik je kan bereiken. We maken dan met zijn tweeën – of met meer gegadigden als die er zijn – een afspraak voor een geschikt moment. Aan een stiltewandeling zijn geen kosten verbonden, afgezien van eventuele horeca-uitgaven na afloop.
Mogelijke thema’s om onze concentratie te verdiepen:
- PUUR LUISTEREN
We openen ons voor de geluiden om ons heen. Als je je vooral daarop richt, zul je tijdens het lopen misschien merken dat er niet iemand is die geluiden hoort, maar dat geluid zomaar naar binnen valt, en in feite door je heen gaat. Dat je geen grens kunt aangeven tussen een jij die luistert, en een geluid dat ergens vandaan komt. Geluid is. - WIE BEN IK?
We stellen ons voor dat we niet kunnen denken. De enige gedachte die nog bij ons kan opkomen, is deze vraag: ‘Wie ben ik?’. Het antwoord daarop kan niet komen via het denken, want dat kunnen we juist even niet. Een geweldige oefening om te ontdekken wie we zijn zonder te bedénken wie we zijn. We gaan dan met huid en haar erváren wie we zijn. “Zalig zijn de eenvoudigen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen,” staat in de Bijbel. Dat kunnen we nu zelf ervaren. - SLOW WALKING
Dat moet je durven: wandelen in een slakkentempo. Voor elke stap nemen we een seconde of vijf. Zoveel aandacht voor iedere stap die we zetten, hebben we niet vaak. Een krachtige focus-oefening, gecombineerd met het ervaren hoe het is om bekeken en misschien uitgelachen te worden. Uiteraard lopen we bij deze wandeling maar een kort stuk, anders zijn we voor het donker niet thuis… - GEEN GEZICHT
We beelden ons in dat we ons leven lang op een onbewoond eiland hebben geleefd, waar we ons nooit druk hebben gemaakt over ons uiterlijk. We weten zelfs niet hoe we eruit zien, want op dat eiland waren geen spiegels. Als we zo lopen – alsof we geen idee hebben wat andere wandelaars zien wanneer ze naar ons kijken – kunnen we ons in alle spontaniteit openen voor de wereld. - LOOPMEDITATIE
We lopen met onze volle aandacht bij de ademhaling en de omgeving. Zoals de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh en zijn volgelingen dat in de dagelijkse loopmeditaties doen rond zijn klooster Plum Village. Zo zijn we volledig aanwezig in het hier en nu, een einddoel hebben we niet. We ervaren eventuele lichamelijke ongemakken, emoties of verlangens gewoon zoals ze in het open Gewaarzijn opkomen, zonder er achteraan te gaan of ze juist te ontlopen. We zien dat wij die sensaties niet zijn en er dus niets mee hoeven, behalve ze waar te nemen.