Bij je ‘nee’ blijven

Stel, je hebt binnenkort twee weken kerstvakantie en je zus vraagt jou om dan op haar hond te passen. Zij gaat met haar man twee weken naar een resort in Egypte en ze kunnen de hond nergens anders kwijt, zegt ze. Jij hebt nog geen plannen gemaakt voor je vakantie, maar je wilt je niet vastleggen en eigenlijk heb je er sowieso geen zin in. Wat zeg je dan? Als je – net als ik – de neiging hebt om ja te zeggen zodat de ander je aardig blijft vinden, doe je jezelf tekort. Maar je durft ook geen nee te zeggen, want je voelt de angst om de ander kwijt te raken. Kortom: je zit in een spagaat.

Ik zag op internet een video van Els Thissen, die korte metten maakt met die spagaat. Ze is heel helder over dit soort situaties. Blijf bij jezelf, zegt ze. Ga niet denken of voelen voor die ander, maar blijf trouw aan jezelf. Je zus zegt: ‘Wij gaan in de kerstvakantie naar Egypte en we zouden het heel fijn vinden als jij op onze hond past.’ Jij houdt van je zus, en je zegt alleen: ‘Dat snap ik, dat je dat fijn zou vinden.’ Want dat klopt. Je snapt de wens heel goed. Je zus zal dan even niet goed weten hoe ze moet reageren, want ze had deze reactie niet van jou verwacht. Intussen heb jij tijd om te voelen wat je wilt. Als je zus dan vraagt ‘En? Wil je dat doen voor ons?’, zeg jij ‘Nee.’ Je gaat niets uitleggen, je niet verdedigen, je niet in allerlei bochten wringen. Want als je dat wél doet, gaat je zus alles wat je zegt pareren met tegenargumenten. En voor je het weet zeg je toch ja, of loopt het uit op ruzie. Dus je blijft bij de ‘nee’, en je geeft verder niets. Geen verklaring, geen excuus, helemaal niets. Je zus heeft alle recht om de vraag te stellen, en jij hebt alle recht om nee te zeggen als het voor jou nee is. Als je dat doet, zul je merken dat je zus er gewoon genoegen mee neemt. Je bent immers zó helder, dat ze geen opening ziet om het verder nog te proberen. Ze zal een andere oplossing moeten zoeken voor haar probleem, want jij laat dat probleem waar het hoort: bij haar. Intussen blijf jij trouw aan jezelf. Er is geen ruzie, er is geen schuld. Je zus zal jouw eerlijkheid waarschijnlijk zelfs waarderen, want met jouw duidelijkheid geef je haar het goede voorbeeld: zij mag naar anderen (en naar jou) net zo duidelijk zijn.

Els Thissen is een stevige dame van halverwege de zestig. Op haar website schrijft ze: ‘Liefde, ik stond er met mijn rug naartoe en heb me omgedraaid.’ Ik heb al een aantal workshops van haar bekeken. Daarbij baseert ze zich op Een Cursus in Wonderen, waar ik zelf niet veel van afweet. Tijdens de workshops helpt ze bezoekers hun oude overtuigingen los te laten en anders met situaties om te gaan. Ze nodigt ons uit om te stoppen met het dragen van wat niet bij ons, maar bij anderen hoort. Dat leidt tot meer rust, vrede en ontspanning. Van onszelf houden is een stuk makkelijker als we onszelf niet steeds in de steek laten en anderen gaan zitten pleasen.

Kijk voor de grap eens op haar site. Op www.elsthissen.nl/media vind je een aantal van haar gefilmde workshops (die ze zelf ‘lezingen’ noemt). Zelf begon ik met het filmje van 4 juni 2017, dat als thema ‘speciaalheid’ heeft. Ik was meteen fan van Els.

One Comment

Geef een reactie