Voorbij hoop en vrees

Veel mensen leven tussen hoop en vrees. Hun gedachten gaan dan over: ‘Als dít maar wel gebeurt en als dát maar niet gebeurt, want ánders…’ Bij dat ‘anders’ vullen ze dan een gevoel in dat ze niet willen voelen. Zo hoopte ik als tiener dat mijn ouders niet uit elkaar zouden gaan, want anders zou ik me verscheurd voelen. Uiteindelijk bleek hun scheiding een zegen voor me te zijn.

We proberen controle te houden over ons leven door lijden in de toekomst af te wenden. Maar het probleem met de toekomst is dat die niet bestaat. Alleen onze beleving van wat zich hier en nu voordoet is echt, de rest is fantasie. Dat geldt zowel voor tijd (‘verleden’, ‘toekomst’) als voor ruimte (‘ergens anders’). We kunnen geen invloed hebben op iets wat niet bestaat, dus al dat denken is vooral een recept voor een ongelukkig leven. Zodra er echt iets lastigs of pijnlijks gebeurt, hebben we tijd genoeg om ons er onprettig over te voelen en adequaat te reageren. En dat gevoel hoeven we alleen maar toe te laten, precies zoals het is, dan is er nog steeds geen probleem!

Hoop en vrees komen voort uit de overtuiging dat we ons best moeten doen om een toekomst zonder lijden te hebben. Al regelend rennen we zo voorbij aan het meest kostbare dat er is: het hier en nu. Dit hier en nu is perfect, er hoeft niets anders te zijn dan het is. We proberen tegen de stroom in te roeien in een poging ons beter te voelen. Maar het enige dat we hoeven te doen om te ontspannen en ons gelukkig te voelen, is al dat gezwoeg voor een betere toekomst laten voor wat het is en ‘ja’ zeggen tegen dit moment. Inclusief onze gevoelens, de prettige én de onprettige. Dit heden is de enige werkelijkheid, en doet zich voor als deze stroom van ervaren. Als ik mijn oordelende denkgeest ontspan, zie ik dat ik één ben met dit ervaren en voel ik me diep tevreden.

In plaats van ons zorgen te maken, kunnen we ervoor kiezen om te leven in de eenvoud van hier en nu. We kunnen leren onze denkgeest te ontspannen door de dingen met aandacht te doen. De Servische performance-kunstenares Marina Abramović heeft er een methode voor uitgewerkt in vier korte filmpjes die kunnen helpen om te ontspannen in dit moment. Die website vind je hier: abramovicmethod.wetransfer.com. Een aanrader.

Gun jezelf de ontspanning in je hoofd en in je lichaam door je aandacht te verleggen van een denkbeeldige toekomst naar het echte hier en nu. Leven voorbij hoop en vrees is leven in de werkelijkheid.

4 Comments

 • Maria

  15 augustus 2021 at 08:23

  Dag Han, hoe wonderbaarlijk dat je juiste blogs steeds op het juiste moment mijn mailbox binnen tuimelen. Dank je voor deze zoals altijd heel goed geschreven en treffende blog ! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Maria

  Beantwoorden
 • Joop

  15 augustus 2021 at 17:57

  Mijn moeder zei altijd: “een mens lijdt het meest voor hetgeen wat hij vreest”. Ik heb toen niet gedacht dat het zoveel impact zou hebben op mijn leven, want eigenlijk betekent het: continu leven in angst. Deze blog geeft precies aan hoe het wel kan, prachtig!

  Beantwoorden
  • Han van Eijk

   16 augustus 2021 at 14:45

   Ja, veel mensen leven continu in angst voor wat er allemaal mis zou kunnen gaan.
   Zelf herken ik het ook goed.
   Maar het levert een leven op vol vermijdingsgedrag, wat uiteindelijk niet vervullend is.
   Fijn dat mijn blog je aanspreekt, hopelijk kun je er wat mee!

   Beantwoorden

Geef een reactie