Voorkeur en afkeer

De meeste – zoniet alle – mensen hebben een voorkeur voor prettige dingen en een afkeer van onprettige dingen. Tot zover geen probleem. Maar we slaan er nogal eens in door. Zolang we ons tevreden voelen vinden we het goed, maar o wee wanneer we ons niet zo tevreden voelen. Dan hebben we het idee dat er iets niet klopt en dat het zo gauw mogelijk anders moet. Dit herken je waarschijnlijk wel. Hoe dit komt, heb ik geschreven in eerdere blogs. Lees er bijvoorbeeld maar Unfuck yourself uit 2019 op na.

Hier wil ik me beperken tot de manier waarop je ook met de ónprettige gevoelens kunt omgaan en er minder van in je hoofd hoeft te raken. Deze meditatie van Jan Geurtz – een boeddhistische leraar die bekend werd door zijn boek Verslaafd aan Liefde – brengt uitkomst. Zeker als je de meditatie regelmatig doet, bijvoorbeeld iedere ochtend.

De meditatie komt neer op deze 8 stappen:

  1. Voel het pijnlijke gevoel.
  2. Benoem het gevoel. Vul voor jezelf deze zin aan: “Ik voel me …”.
  3. Voel de gevoelens die je hebt óver het pijnlijke gevoel.
  4. Benoem ook die gevoelens: “Ik voel me … omdat ik me … voel”.
  5. Zo is het: er is een pijnlijk gevoel én daar is verzet tegen wat je óók voelt.
  6. Sta erbij stil hoe dit puur in je lichaam voelt. Neem er de tijd voor.
  7. Laat dat lichamelijke gevoel er helemaal zijn. Zo kom je thuis bij jezelf en word je heel. Je duwt niets meer weg maar je omhelst jezelf als het ware, inclusief de emotionele pijn die je voelt in je lichaam. Zeg: “Ik mag dit voelen. Ik bén het gevoel niet, ik héb het gevoel.” Zo kan er na verloop van tijd rust in je hoofd komen, omdat je je niet langer verzet maar gaat aanvaarden hoe het is.
  8. Verruim je bewustzijn: wat ervaar je nog meer? Geluiden, geuren, tintelingen, misschien een briesje tegen je wang als het raam openstaat… Die gewaarwordingen zijn er ook allemaal op dit moment. Ervaar hoe het is om ook dáárvoor de ruimte te zijn. Neem opnieuw de tijd.

Op deze manier, zeker als je het vaker doet, ga je zien dat je meer bent dan de persoon die zich niet prettig voelt. Je gaat zien dat je de ruimte bent waarin alle gevoelens opkomen, de prettige én de onprettige. Dit is heel worden. En tegelijk zie je dat je veel meer bent dan dat. Dit is groeien.

De audioversie op de website van Jan Geurtz duurt zo’n 12 minuten. Hier kun je die beluisteren: jangeurtz.nl/geleide-meditatie

Geef een reactie