Alles mag er zijn

Hoe licht is het leven als alles er mag zijn! En de enige die daarover gaat ben jij. Jij besluit of je hoofdpijn er mag zijn of niet, of die bumperklever op de snelweg er mag zijn of niet, of de schimmel op je gisteren gekochte aardbeien er mag zijn of niet. Zodra je vindt dat iets er niet mag zijn, is het gedaan met de innerlijke rust en voel je je boos of geïrriteerd. En dat mag er ook zijn. Behalve van jou misschien, en dan zit je helemáál in de shit.

Er gebeuren dingen, de hele dag door. Die dingen lijken vaak niets met elkaar te maken te hebben en lukraak plaats te vinden. Toch is er een grote gemene deler, en dat ben jij. Want jij bent degene die die gebeurtenissen beleeft. Sterker nog, zonder jou wérden ze niet beleefd. Niet op deze manier in elk geval. Aan jou steeds opnieuw de keus om een gebeurtenis – inclusief het gevoel dat die gebeurtenis bij jou oproept – te aanvaarden of te verwerpen. Aanvaard het en wees gelukkig, verwerp het en wees ongelukkig. Het mag er allebei zijn, want het universum heeft geen oordeel. Nu jij zelf nog.

4 Comments

 • Maria

  21 juni 2021 at 23:19

  Dag Han, dankjewel voor deze blog, zoals altijd goed geschreven, heel mooi en to the point !
  ????????????????????????
  Hartelijke groeten, Maria

  Beantwoorden
 • Joop

  22 juni 2021 at 09:32

  Wat mooi om dit te lezen. Mijn natuurlijke reactie is om alles wat niet prettig is weg te stopen, maar dan komt het 3x zo hard terug. Nú weet ik wat ik moet doen: aanvaarden. En misschien het allerbelangrijkste wat ik van je leer: ik heb de keuze omdat te doen.

  Beantwoorden
  • Han van Eijk

   22 juni 2021 at 15:28

   Dank je wel voor je reactie, Joop.
   Inderdaad, je kunt kiezen.
   Tenminste, dat lijkt zo, er wordt in ieder geval gekozen.
   En ook die keuze (en het effect ervan) neem jij weer waar!

   Beantwoorden

Geef een reactie