Vergeet de woorden

We vergelijken onszelf vaak met anderen. Meestal met mensen die we bewonderen of voor wie we groot respect hebben. Het idee dat we niet goed genoeg zijn of het niet goed genoeg doen, wordt daardoor vaak juist nog versterkt. Als we de moed dan niet al opgeven, gaan we proberen onszelf te verbeteren en leggen de lat hoger en hoger. Mister Burn-out staat ons om de hoek al op te wachten…

We hechten veel waarde aan wat andere mensen van ons denken, en vragen ons dan af hoe we zouden moeten zijn om aan hun verwachtingen te voldoen. We willen immers niet dat ze ons veroordelen of buitensluiten, want diep vanbinnen denken we dat niet te overleven. Daarom lezen we wat andere – in onze ogen wijzere – mensen schrijven. We slurpen hun levenstips op, want wie weet helpen ze ons om beter, gelukkiger en meer ontspannen te worden. Misschien is dat ook wel de reden dat je déze tekst leest… We nemen ons dan voor om de adviezen van die ander op te volgen. Wat vaak hooguit even lukt, want al gauw vallen we terug in ons oude patroon. Nog meer falen: ‘Shit, wat ben ik toch een …’ (Vul maar in, je weet precies hoe je jezelf steeds onderuithaalt). 

Daarom is mijn tip vandaag: vergeet alles wat er ooit tegen je gezegd is. Vergeet alle levenswijsheden, vergeet Jezus en Boeddha, vergeet Eckhart Tolle en Nisargadatta… Vergeet ze voor dit moment. Vergeet de woorden, vergeet de taal. Kijk eens om je heen zónder taal. (Doe dat nu, een paar minuten, en ga daarna pas weer verder met lezen). 

Valt het je op dat de wereld er helderder en kalmer uitziet wanneer je er geen commentaar op hebt via het denken? Als je die oordelende stemmetjes gewoon negeert? Probeer het nog maar eens.

Met een beetje mazzel geeft het rust in je hoofd en voel je je meer aanwezig. Laat alles los en voel je helderder en lichter. Vanuit deze helderheid en lichtheid kun je voelen wat jij écht wilt doen (of laten), wat écht goed voor jou is. Nu, op deze plek. Je hoeft dat niet meer van anderen te horen, want je hebt ruimte gemaakt voor jezelf.

Probeer het nog maar eens: kijk om je heen en vergeet de taal. Zie gedachten opkomen, maar spring er niet meteen bovenop. Kijk rechtstreeks! Denken kan altijd nog.

Geef een reactie