Zorgeloos

‘Als ik me zorgeloos voel, lijkt het alsof ik me erbij neerleg dat ik geen vriend heb,’ zei ze na een lange stilte.

Een week eerder, tijdens het intake-gesprek, had ze huilend verteld dat ze het helemaal zat was om somber en tobbend door het leven te gaan. Ze zou ontspannen willen zijn, sprankelend van levenslust, net als haar beste vriendinnen die wél een relatie hebben. En nu concludeerde ze dat ze zich niet zorgeloos mag voelen.
‘Hoe zouden mannen naar jou kijken wanneer je zorgeloos bent?’ vroeg ik.
Ze was even stil en staarde in de verte. Opeens begonnen haar ogen te glinsteren. ‘Dan vinden ze me vast veel leuker dan hoe ik meestal ben!’ Met een stralend gezicht keek ze me aan.
‘Nou, wat houdt je nog tegen om zorgeloos te zijn?’ vroeg ik.
Er verscheen een frons tussen haar wenkbrauwen. ‘Het voelt zo gek,’ zei ze. ‘Ik heb zo lang mijn best gedaan om een vriend te krijgen en te houden. Steeds lieten mannen me in de steek omdat ik zo zwaar op de hand was. En nu voelt het alsof het juist zou kunnen gaan lukken als ik niet meer mijn best doe…’ De verwarring sprak uit haar ogen.

Dat we zorgeloos mogen zijn, kunnen we bijna niet geloven. Je moet toch je bést doen om het goed te hebben? Zolang we onze gedachten serieus nemen over niet goed genoeg zijn en onszelf moeten verbeteren, is dat een dikke ‘nee’ tegen zorgeloos gelukkig zijn. Het wordt pas een ‘ja’ wanneer we ons openen voor de werkelijkheid van dit moment, in plaats van voor onze gedachten daarover. Dan laten we onze vertrouwde maar beperkende verhalen over onszelf en over de wereld los. Voor een kort moment staan we dan met lege handen in het leven, maar wel totaal vervuld van de werkelijkheid van hier en nu.

Die ervaring kan het denken helemaal stil leggen. Misschien eerst maar voor een paar tellen. Als we vertrouwd durven te raken met die staat van zijn, zullen we langzamerhand onze gedachten steeds meer relativeren en rennen we er steeds minder achteraan. Met als resultaat dat we ons ontspannen, vrij en zorgeloos gaan voelen.

Precies wat we al die tijd zochten. Precies wat ons aantrekkelijk maakt voor anderen.

Geef een reactie