Zijn met wat is

Komende week geef ik een workshop over mijn favoriete thema: non-dualiteit. Er zijn zeven deelnemers, geen grote groep dus. Maar in mijn werk heb ik gewoonlijk één persoon tegenover me, daarom vind ik dit toch spannend. Ik merk dat de neiging opkomt om alvast te bedenken wat ik precies wil gaan zeggen, zodat ik voorkom dat ik met een mond vol tanden sta. Ik wil het goed doen. Maar een tekst bijna woordelijk voorbereiden is nu juist vrágen om geploeter, omdat ik dan een geforceerd verhaal vertel en mogelijk dingen ga vergeten, of omdat ik dan vanaf een spiekbriefje ga praten waardoor mijn woorden niet meer spontaan zijn en de workshop saai wordt.

Ik ga de uitdaging aan om niets voor te bereiden en de woorden spontaan te laten komen. Om het leven erin te houden. En ach, val ik stil dan val ik stil. Wie weet hoe verhelderend een stilte op dat moment juist kan zijn. Ik heb me voorgenomen mijn zenuwen gewoon te voelen en er niet tegen te vechten.

De mens kent slechts twee problemen:
óf hij wil iets wat er niet is,
óf er is iets wat hij niet wil.
Alexander Smit

Die wijze uitspraak gaat ook hier op. Als ik me op mijn gemak wil voelen terwijl ik gespannen ben, vecht ik tegen de werkelijkheid. Want in werkelijkheid is er dan het gevoel van nervositeit. Zodra ik de strijd aanbind met wat is, lijd ik. En zodra ik die strijd staak en me overgeef aan hoe het is, aanvaard ik de realiteit en kom ik thuis bij mijzelf, in de rust waarin onrust gewoon kan worden waargenomen. Het maakt niet uit wat er is, zolang ik er maar niet tegen vecht. Juist in die ontspanning ontstaat er ruimte voor mijn creativiteit en spontaniteit, waardoor mijn woorden en daden de ander net zo kunnen verrassen als mijzelf.

Voorbij alle ideeën over goed en fout
bevindt zich een veld, daar zal ik je ontmoeten.
Jalal al-Din Rumi

Ik neem de gedachte niet langer serieus dat ik die workshop – of iets anders – goed zou moeten doen. Ik kán het niet eens goed doen. Ook niet fout, overigens. Goed en fout zijn oordelen, gedachten. Meer niet. Het leven is zoals het is, het gaat zoals het gaat, ik gebeur zoals ik gebeur. Punt. Ik kies ervoor om te zijn met wat is, en te vertrouwen op mijn innerlijke wijsheid en creativiteit. En als ik daarbij zenuwachtig ben, dan ben ik dat maar. Ook dat is niet fout, ook dat hoeft niet anders.

2 Comments

  • Hilde

    9 oktober 2020 at 11:41

    Je hebt de kennis voor het geven van deze workshop in je bagage. Mét jou, heb ik alle vertrouwen in jouw aandacht, in je zijn) die een ontmoeting, uitwisseling mogelijk maakt.
    Veel plezier samen!

    Beantwoorden

Geef een antwoord