Jij bent God

Een paar eeuwen geleden was dit een levensgevaarlijke uitspraak, maar dat maakt het niet minder waar: jij bent God. ‘Ook ik, met mijn alledaagse leventje, mijn koppige ongeduld en mijn te dikke buik?’ denk je nu misschien. Ja, ook jij. Jouw bestaan en dat van de wereld ben je als iets alledaags gaan zien, maar het is niets minder dan een goddelijk mysterie.

Wat is de wereld eigenlijk? Deze plek waar je rondwandelt en je zo vertrouwd mee voelt, is dat iets solides, iets dat los van je waarneming bestaat? Je denkt de werkelijkheid te kennen door haar van buitenaf te beschrijven. Maar je kijkt niet naar een wereld waar je zelf buiten staat. Je kent de werkelijkheid uitsluitend van binnenuit, als het ervaren zelf. Kijk maar eens goed en laat je aangeleerde ideeën voor een moment los, dan zie je het misschien: de wereld bestaat in jou én jij bestaat in de wereld. Tegelijkertijd! Dit is de transcendente werkelijkheid waarin je altijd hebt geleefd.

Feitelijk neem je nooit een buitenwereld waar, maar alleen de grenzen van je lichaam. Probeer het maar eens uit. Je voelt niet echt een voorwerp, maar alleen het uiteinde van je zenuwen. Iets wat zich buiten je tastzin bevindt, kun je nooit echt voelen. Door herhaling en herinnering interpreteer je die zintuiglijke sensaties als een voorwerp dat hard of zacht is, warm of koud. Maar uiteindelijk voel je alleen het voelen zelf. Via het voelen creëer je een voelbare wereld. Jij bent dus de schepper van de wereld. Jij bent God.

Zo gaat het ook met de andere zintuigen. Je hoort alleen de trillingen van je trommelvlies en je ziet alleen de elektromagnetische straling die op je netvlies valt. Al die opgevangen golven en trillingen scheppen een complete wereld van kleur en vorm, geluid en geur, die solide lijkt maar dat niet is. Jouw wereld bestaat alleen uit het waarnemen ervan via de zintuigen. Sommige dieren hebben heel andere zintuigen en ervaren daardoor een heel andere wereld. Maar geen van die werelden is de enige echte wereld, ook de jouwe niet. De wereld staat niet los van het ervaren ervan. ‘Het ervaren’ en ‘de wereld’ zijn twee kanten van dezelfde medaille.

De enige dingen die we waarnemen zijn onze waarnemingen.

George Berkeley, filosoof (1685-1753)

Alles is Eén. Er is alleen energie die zichzelf waarneemt en zich zo vormgeeft als dit complete universum. Jij bent de ogen van het universum waarmee het zichzelf waarneemt. Je zou kunnen zeggen dat het universum een spel met zichzelf speelt, een kosmisch spel. God – wat een andere naam is voor deze energie – speelt dit spel als ieder van ons. God is jou en jij bent God.

Dit is mindblowing. Je krijgt er je hersens niet omheen. En dat hoeft ook niet. Wel kun je het denken minder serieus nemen, zodat je je hersenen makkelijker ontspant. Het is net als met die magische puzzels die in de jaren negentig populair waren: als je je best doet om in die hallucinerende beeldchaos een voorwerp te zien, lukt het niet, maar zodra je je ogen ontspant begin je het te zien. Zo kun je, wanneer het denken zich ontspant, opeens gaan zien: ik ben dit wonder dat zich hier en nu afspeelt, en dat vrijuit mag genieten van wat zich voordoet. Jij bent deze intelligente en liefdevolle energie. Jij bent God.

2 Comments

 • Joop

  11 april 2021 at 17:53

  Wat een mooie gedachte Han!
  En daarmee hoef ik me niet meer druk te maken over de god van een ander, en de ander hoeft dat ook niet te doen. Dat zou een hoop oorlog en ruzie schelen!

  Beantwoorden
  • Han van Eijk

   13 april 2021 at 14:50

   Dank je wel, Joop!
   Je hoeft je sowieso nergens druk om te maken.
   Maar het mág natuurlijk wel, net zoals er ruzie en oorlog mág zijn, gewoon omdat het er is.
   Als dat van jou niet mag (ik zeg niet dat dat zo is, hoor), creëer je een conflict met de werkelijkheid en dat veroorzaakt innerlijke onrust.
   Dan ervaar je dus ruzie, oorlog én innerlijke onrust.
   Ook prima. 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie