Gelukkig Nieuwjaar!

Gelukkig Nieuwjaar! lees ik op veel van de kaarten die op onze vensterbank staan. Maar wat bedoelen we eigenlijk met die woorden? Voorspoedig Nieuwjaar! was het vroeger vaak, en dat betekende waarschijnlijk hetzelfde. Voorspoed is de ’toestand waarin je veel geld hebt en waarin alles goed gaat’, lees ik in een digitaal woordenboek. En in de Van Dale staat onder andere: ’toestand waarin de zaken goed gaan’.
Onder voorspoed verstaan we dat ‘het goed gaat’. En geluk heeft voor veel mensen diezelfde betekenis. Zo lang het ‘goed’ met ons gaat, zijn we gelukkig, hopen we. En gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Dus vrijwel alles wat we doen, doen we om gelukkig te worden of te blijven en om anderen gelukkig(er) te maken.

Maar als we geluk nastreven en er steeds naar op zoek gaan, geloven we in ons eigen oordeel dat de situatie nu niet goed is en dat we daar iets aan moeten doen. Dit zorgt ervoor dat we ons op dit moment – het enige moment dat er is – juist minder gelukkig voelen. Het zoeken naar geluk maakt ons in feite ongelukkig. We bedenken dat het geluk buiten ons ligt, ergens in de wereld en ergens in de toekomst. Dat het gras groener is aan de andere kant van de heuvel. Daarmee veroordelen we de werkelijkheid van hier en nu.

Wat we vergeten, is dat voorspoed relatief is. Het leven zou saai en voorspelbaar worden als alles elke dag meezit. Zo is het ook niet, want als je je een paar dagen heel goed voelt, kun je er donder op zeggen dat er een dag volgt waarop je je helemaal niet zo prettig voelt. En waarom zou nu juist dát vermeden moeten worden? Hoe zou het zijn als we ook somberheid, verdriet en ziekte konden verwelkomen? En armoede, oorlog, en zelfs de dood?
Wie bepaalt eigenlijk wat goed is? Wat zou er dan niet goed zijn? En zou dat het geluk in de weg staan?

Om voorspoed te waarderen, zouden we tegenspoed evenzeer moeten verwelkomen. Laten we daarom uit onze ideeën over verleden en toekomst stappen in de werkelijkheid van hier en nu. Uit het denken in het ervaren. Uit het tegen-de-stroom-ingaan in de flow van het met-de-stroom-meegaan, hoe die stroom ook gaat. Niets staat ons geluk in de weg, behalve wijzelf met onze oordelen over ‘goed en kwaad’. Als we een stap opzij zetten en ja zeggen tegen wat er is, ervaren we meteen eenvoudig geluk waarin niets anders hoeft te zijn dan het is. Hier en nu.

Zo ziet voor mij een Gelukkig Nieuwjaar eruit. En dat is wat ik iedereen van harte toewens!

One Comment

Geef een reactie