Eén in Liefde

Halverwege november maakte de jongste zoon van mijn broer, mijn neef V, een einde aan zijn leven. Hij was 22 jaar. Hij had te veel pijn, zowel lichamelijk als geestelijk, en zag helaas maar één uitweg. Hij nam letterlijk een sprong naar de bevrijding van zijn lijden. Tijdens de uitvaartplechtigheid heb ik een toespraak gehouden, en daarvan is onderstaande tekst een fragment dat ik graag wil delen.

Belevenis

De wetenschap heeft objectiviteit als uitgangspunt. Maar objecten danken hun bestaan aan de subjectieve waarneming. Onze wereld is totaal subjectief. Ik hielp onlangs een scholier bij het maken van huiswerk voor biologie. De werking van het oog werd uitgelegd. In het boek werd gesuggereerd dat het oog een beeld opvangt van een echt, objectief bestaand huis. Alsof vorm en kleur van een huis ook zouden kunnen bestaan zónder te worden waargenomen.

Het ei

Graag deel ik met jullie het prachtige verhaal The Egg van Andy Weir, dat ik heb vertaald. – • – • – • – • – • – • – • – • – Je was op weg naar huis toen je doodging. Het was een verkeersongeluk. Niets bijzonders, maar toch fataal. Je liet een vrouw en twee kinderen achter. Het was een pijnloze dood. Het ambulancepersoneel heeft nog zijn best gedaan om je te redden, maar tevergeefs. Je lichaam was zo zwaar beschadigd dat dit beter was, geloof me.

Liefdevolle aanwezigheid

We denken soms – of vaak – dat we er moeite voor moeten doen om ons met andere mensen verbonden te voelen. Daardoor voelen we ons eenzaam of denken we tekort te schieten. We zien dan niet dat we altijd al verbonden zijn en helemaal niet los kúnnen staan van onze omgeving.

Angst en verlangen

‘Tegenover elk verlangen staat een even grote angst.’ Deze wijze woorden hoor ik rond 2005 van mijn tantra-docent. Verontwaardigd zit mijn cliënt tegenover me. Hij roept: ‘Maar iedereen wil toch gewoon een leuk leven? Ik wel in elk geval! De dingen die niet fijn voelen die willen we toch gewoon niet? Dat is toch normaal?’ Ik vraag hem waarom hij naar mij toe is gekomen. ‘Ja,’ zegt hij, ‘omdat ik me gewoon niet gelukkig voel. Niet altijd tenminste.’ Het verlangen van mijn cliënt is om zich altijd heppie-de-peppie te voelen. Veel mensen willen dat. De realisering…

Word je ideale vader of moeder

Nadat ik met mijn cliënt een korte meditatie had gedaan, zat ze heerlijk ontspannen op haar stoel. Ik vroeg: ‘Hoe voel je je nu?’ Ze keek me aan en begon hartstochtelijk te huilen.

Now is the moment

Een vriendin laat me foto’s zien van haar vakantie in Normandië. Fascinerend, die tientallen meters hoge krijtrotsen langs een groot deel van de kust. Miljoenen jaren lang hebben er allerlei kleine diertjes in het water geleefd, en hun skeletjes en schelpjes zijn naar de bodem gezakt, laag op laag, totdat er soms wel zeventig meter kalk opeengeperst lag. Nu vormt dat massagraf hele rotswanden die uit de zee oprijzen, in Frankrijk en ook in Engeland.

Gevoelens afmaken

Mijn goede vriend P staat een maaltijd te bereiden in zijn keuken, terwijl ik aan de keukentafel zit toe te kijken. Ik mag niet helpen, en daar dring ik dan ook niet op aan. Als hij de deur van een bovenkastje laat openstaan en even later iets van de vloer opraapt, voel ik intuïtief aan dat het misgaat. Voordat ik hem kan waarschuwen gebeurt het al: hij staat op en stoot met zijn hoofd keihard tegen de onderkant van het kastdeurtje. Uit plaatsvervangende pijn grijp ik naar mijn hoofd. P zelf blijft even met zijn rug…

Vacancy

In een sms’je wenst een oudere vriend ons ‘een prettige vacantie’. Hij is vijfentachtig. Dat hij kan sms’en is dus best bijzonder, maar dat is niet waar het me in deze blog om gaat. Ik ben namelijk geïntrigeerd door de ‘c’ in ‘vacantie’. Bij mensen van zijn leeftijd zie je die letter wel vaker terugkomen in woorden waar een ‘k’ al lang gebruikelijk is. Maar het woord ‘vakantie’ lijkt er echt toe uit te nodigen. Zou het een ‘freudiaanse verschrijving’ kunnen zijn? Omdat mensen onbewust blij worden van die ‘c’? Ik zou dat niet vreemd vinden,…

Nieuwe ogen

Ik besluit de laatste tijd vaak dat ik dood ben. Dan wandel ik bijvoorbeeld door een park, en dan doe ik alsof Han al lang geleden is overleden. Morsdood, niets meer van over. Er is dan nog steeds kijken en ervaren, maar niet door Han. Want die is er domweg niet meer. Ik merk dan steeds hoe ontspannend dat is. Spanningen die er waren in mijn lichaam, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het waarnemen is direct veel helderder, en het leven licht en vrij. Het hoofd is leeg en het ervaren is vol, want de…